De ultieme kennisuitwisseling over de energietoekomst van de Noordzee

Datum: vrijdag 25 mei 2018

Kom op 7 juni 2018 naar North Sea Offshore

De offshore energie op de Noordzee verandert rap. Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen nodig ik u uit om North Sea Offshore te bezoeken. Juist om te ontdekken hoe de dynamiek in deze sector van invloed is op de keuzes die u kunt maken, binnen uw bedrijf of organisatie. De 4e editie van dit ‘B to B’ evenement vindt dit jaar op 7 juni plaats in Den Helder. Ik tip in deze blog de onderwerpen die u zullen inspireren.

Al decennia lang is de Noordzee een belangrijke bron van energie. Samen met het Groninger veld – dat met de beslissing van minister Wiebes binnen 12 jaar sluit – heeft het jaren gas geleverd ten gunste van de Nederlandse economie. De laatste jaren vindt er een ferme verandering plaats. Nederland heeft het Klimaatverdrag van Parijs 2015 omarmd en met het Nationaal Energieakkoord  is de energietransitie vol ingezet.

Serieuze transitie

Nederland gaat duurzaam en wil in 2030 50% van de energievoorziening door conventionele brandstoffen ingeruild hebben voor hernieuwbare energie (renewables). Windenergie op de Noordzee speelt daarbij een essentiële rol.

Dinsdag 27 maart wees het kabinet drie nieuwe gebieden aan voor extra windparken op de Noordzee bij Petten/Den Helder, IJmuiden en Schiermonnikoog die vanaf 2024 zeven gigawatt leveren.

De al geplande vijf parken leveren in 2023 vierenhalf gigawatt. De gehele investering loopt tegen de 20 miljard euro en levert tienduizend banen op. Het geïnstalleerd vermogen aan offshore wind energie van 11,5 gigawatt totaal is goed voor het gemiddeld verbruik van 4 miljoen huishoudens. We hebben het dus over een serieuze transitie. Voor iedereen!

Innovatieve ontwikkelingen

Naast komende investeringen in windenergie op de Noordzee, gaat de gaswinning voorlopig gewoon door. Gas is voor de energietransitie namelijk onontbeerlijk als veilige, beschikbare, betrouwbare en betaalbare brandstof.

Op de Noordzee zijn bovendien innovatieve ontwikkelingen en oplossingen voorhanden voor een versnelling naar een CO2 arme energiemix.

Enkele voorbeelden

  • De opgewekte windenergie wordt offshore omgezet in waterstof en vervolgens opgeslagen in lege gasvelden.
  • Afgevangen CO2 wordt in lege putten opgeslagen (Carbon Capture & Storage). Afgevangen CO2 wordt met waterstof omgevormd tot synthetische gas (syngas).
  • Andere duurzame offshore ontwikkelingen zijn wier- en algenteelt, getijden- en golfturbines.

Meer bedrijvigheid, meer werkgelegenheid

De Noordzee transformeert zich hiermee als de innovatieve en duurzame energietuin van West Europa. Al deze activiteiten met daarnaast ontmanteling, hergebruik en alternatieve inzet van de ‘oude’ offshore productieplatforms en infrastructuur  zorgen voor een ferme toename van bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Dat geldt tevens voor de bouw van de energie eiland hub van Tennet voor geïntegreerde distributie en transport van Europese Noordzee windstroom.

Noord-Holland is met haar zeehavens IJmuiden, Amsterdam en Den Helder van oudsher de regio van waaruit men werkt op de Noordzee.

Het grootste bedrijventerrein…

Logistieke diensten, transport, operaties en onderhoudswerk worden hoofdzakelijk vanuit Den Helder verricht. De open zeehaven is 24/7 onder alle weersomstandigheden bereikbaar en de helikopter luchthaven is de grootste van het Europese vasteland.

De Noordzee wordt ook gezien als het grootste bedrijventerrein ten westen van Den Helder. De offshore, de marine en de maritieme bedrijven in en rond Den Helder – geclusterd onder North Sea Energy Gateway – hebben het ‘B to B’ evenement North Sea Offshore opgezet. Het is een podium waar de regionale waardeketen zich toont. Innovaties, kansen en mogelijkheden van de offshore energie op de Noordzee passeren de revue.

Workshops en keynotes

Het programma van North Sea Offshore dat op 7 juni plaatsvindt in Den Helder, bestaat uit interactieve bedrijfspresentaties, workshops en mini seminars in de ochtend op diverse bedrijfslocaties.

’s Middags bestaat het programma uit een conferentie met ‘keynotes’ van gerenommeerde sprekers in schouwburg De Kampanje in Den Helder. Een ‘meet up’ lunch en een afsluitende ‘business’ borrel zijn de momenten om bestaande relaties te ontmoeten en nieuwe contacten te maken.

Snel aanmelden

Toegang tot North Sea Offshore is kosteloos voor professionals en studenten mits men zich vooraf online registreert. U kunt dat doen op www.northseaoffshore.nl. Wacht daar niet te lang mee, want het aantal plaatsen is beperkt.

En bent u of uw bedrijf geïnteresseerd in het genereren van zichtbaarheid en exposure tijdens North Sea Offshore op 7 juni 2018, neem contact op met Paula Malie van maritiem mediabedrijf Navingo, de producent van de ondernemersbijeenkomst; telefoon 0656 366 669 en e-mail pma@navingo.com.

John Spee

Projectleider Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord
telefoon 06 51 357 395
jspee@nhn.nl

Nog meer Business nieuws

Albert Heijn Makado Centrum start spaaractie ‘Schagen door de jaren heen’

Op maandag 30 september start Albert Heijn in het Makado Centrum in Schagen de actie ‘Schagen door de jaren heen’. In de actie die 6 weken gaat lo


Business 01-10-2019

Updates Van de voorzitter

De coalitievorming van de Provinciale Staten is, op het moment van schrijven, nog niet afgerond. Ik maak me daar wel een beetje zorgen over,


Business 01-10-2019

Van den Berg Tegels & Badkamers voor iedere bedrijfsruimte

Op industrieterrein Witte Paal in Schagen vindt u Van den Berg Tegels & Badkamers. In de ruim 1000m² grote showroom worden tal van ingericht


Business 01-10-2019

Bruin Groenvoorziening: jong geleerd is oud gedaan

Zestien jaar was Daan Bruin, toen hij zijn eigen hoveniersbedrijf Bruin Groenvoorziening startte op 1 januari 1997. Toen nog op de naam van zi


Business 01-10-2019