Kort Agrarisch – Luc Berbee

Datum: donderdag 18 oktober 2018

Wie ben je?

Mijn naam is Luc Berbee, 23 jaar oud en ik woon in Anna Paulowna

Waarom heeft Peter Koomen jou genomineerd?

Vier jaar geleden heb ik stage gelopen bij Peter,  toen was ik al twee jaar bezig met het verkopen van bloembollen op pot samen met mijn beste vriend. Indertijd nog op zaterdag de straat op om de potten te verkopen aan jan en alleman. Uiteindelijk ben ik in mijn eentje doorgegaan met het handeltje. Bij Peter heb ik de kans gekregen om gebruik te maken van zijn spullen en de kas voor het broeien van mijn potten. Peter en ik werken samen en naast de hulp die Peter mij bied probeer ik Peter ook zo goed mogelijk te helpen bij zijn bedrijf.

Waar komt de naam “Berbee”  vandaan en zijn er karaktereigenschappen die bij een Berbee horen?

Berbee is in de bloembollen geen vreemde naam, langzamerhand is de naam wel met uitsterven bedreigd binnen de sector. Ik heb er dan ook voor gekozen om mijn voornaam te gebruiken in mijn bedrijfsnaam. Op deze manier probeer ik me te onderscheiden van de rest. Wat de karaktereigenschappen van een Berbee zijn vind ik lastig. Als als ik naar mijn familie kijk denk ik dat we doen wat we leuk vinden, ongeacht wat anderen hier van vinden.

Wat voor bedrijf run je?

Mijn bedrijf heet ‘Lucse Bolbloemen’ en is gespecialiseerd in het kweken en verkopen van bloembollen op pot; Narcissen, Blauwe Druiven, Anemonen en Irissen. Zes jaar geleden is het begonnen met 1.000 potjes en inmiddels probeer ik aankomend seizoen 15.000 potjes te verkopen.

Je zit ook nog op school?

Ik heb eerst vier jaar plantenteelt/bloembollenteelt op het Clusius College in Hoorn gevolgd. na deze MBO-opleiding ben ik begonnen aan een HBO-studie. Ik heb er voor gekozen om tuinbouw en akkerbouw te gaan studeren aan het Van Hall Larenstein in Leeuwarden. In september begin ik aan het 3e jaar van deze opleiding.

Wat is het leukste aan je beroep?

Naast mijn eigen bedrijf(je) ben ik ook werkzaam in de bloembollenteelt. Het is mooi om met de seizoenen mee te werken. Elk seizoen maak je als agrariër heel bewust mee. Elk seizoen brengt zijn charmes met zich mee.

Wat zijn de minder leuke kanten van de werkzaamheden?

Als agrariër ben je sterk afhankelijk van het weer. Of het nou tijdens het planten en rooien van bloembollen is of tijdens de verkoop van bloembollen op pot. Het weer kan een jaar/seizoen maken of kraken. Dit kan een minder leuke kant van dit beroep zijn.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Allereerst mijn school afmaken, nog 1,5 jaar stage lopen en studeren. Met mijn diploma op zak hoop ik ‘Lucse Bolbloemen’ langzaam uit te kunnen bouwen. Hier ben ik niet het hele jaar mee bezig. Wat is daarnaast allemaal ga doen staat nog niet vast. Er zijn diverse mogelijkheden en wie weet komen er in het aankomende 1.5 jaar nog meer mogelijkheden op mijn pad. Ondernemen zit in mij. Het starten van een eigen bedrijf in de agrarische sector is niet gemakkelijk. Waar een wil is is een weg, toch? Ik vind het in ieder geval het proberen waard!

Wat is de mooiste plek in de regio?

Het Oude Veer in Anna Paulowna is een plek waar ik graag vis en ook zwem.

Wat is je favoriete band/muziek?

Mijn muzieksmaak is redelijk divers. Mijn voorkeur gaat uit naar “rap” maar op zijn tijd nederlandstalig en top 40 werk gaat er ook wel in.

Is er een agrariër die je het gunt om de volgende keer in deze rubriek terecht te komen?

Ja, dat is Jonas van der Doe

Nog meer Agribusiness nieuws

Groei: Greenport NHN gaat ervoor

Greenport Noord-Holland Noord (NHN) krijgt in de voor ons liggende decennia nog meer betekenis als voedselschuur, kraamkamer en energiebron, nation


Agribusiness 18-10-2019

Spuitgieten vraagt om uiterste nauwkeurigheid

Van kleine stukjes kunststof weer een halffabricaat of eindproduct maken. Daar houdt Kennemer Plastic Industrie B.V. (KPI) in Wieringerwerf zi


Agribusiness 01-10-2019

Boer Ka


Agribusiness 01-10-2019

Snel, overzichtelijk en eenvoudig in contact komen met de juiste mensen

De zaken gaan goed, er is veel werk, de economie bloeit. Dat vraagt om meer personeel. Ondernemers die wel wat extra handen kunnen gebruiken, lopen er


Agribusiness 01-10-2019