De ringmissen van de paasvee

Datum: woensdag 28 februari 2018

Annelies Baars, Emmy Glas en Elise Schaafsma lopen ieder jaar in Westfriese klederdracht tussen de dikbilkoeien rond om de inzenders hun bekers en rozetten te overhandigen.

“De ochtend van Paasveetentoonstelling begint bij ons al vroeg. Het kostuum netjes aantrekken en de kappen opzetten is een hele klus, waardoor we rond 6.30 uur echt wel moeten starten als we om 8.30 uur op de Markt in Schagen willen zijn”, vertelt Annelies, die al tien jaar ringmiss is.

De ringmissen zijn tijdens de opening in het Slot van Schagen aanwezig. “De officiële start is om 9.00 uur en om 9.30 uur zijn wij in de keuringsring. Je moet niet bang zijn, want hoewel ze halstermak zijn, gaat het wel om dieren met enorm veel kracht die zo’n 600 kilogram wegen. De mesters en slagers willen hun dikbillen uiteraard op zijn Paasbest presenteren, vanzelfsprekend komt het wel eens voor dat die beesten hun ontlasting kwijt moeten. Dit wordt dan à la minute met wat stro in de blote hand schoongemaakt. Vervolgens geven wij deze deelnemers een hand om ze te feliciteren met hun behaalde prijs. Je kunt je voorstellen hoe dat voelt!”, vertelt de ringmiss lachend.

Ook de rokken hebben heel wat te verduren, aangezien de beesten nieuwsgierig zijn naar een sappig hapje uit de mooie jurk. “Gelukkig maak ik de kleding zelf en ben ik handig met naald en draad.”
Nadat alle kampioensbekers zijn uitgereikt, gaan de ringmissen even naar huis om later die middag aan te schuiven bij het altijd gezellige diner om met alle vrijwilligers deze prachtige Paasveedag waardig af te sluiten. “Het is voor ons drieën een eer om aan deze mooie traditie een steentje te mogen bijdragen”, besluit Annelies.

Nog meer Agribusiness nieuws

BloemrijkSchagen

De 4e editie van de “tulpenpluktuin” BloemrijkSchagen komt eraan! In het weekend van 26 en 27 j


Agribusiness 11-01-2019

Geslaagde Open Dag Gebroeders van Oers

Zaterdag 15 december 2018 was het zover. De deuren van Teelt- en Kwekerijbedrijf Gebr. Van Oers gingen wijd open voor alle belangstellen


Agribusiness 04-01-2019

Wering is de beste bestrijding!

Wilco van Nieuwenhuijzen: “Als plaagdierenbeheerser beheers ik o.a. ratten- en muizenpopulaties, bestrijden lu


Agribusiness 18-12-2018

Boer en Bedrijf – Zorgboerderij Dijkgatshoeve

Ingesloten tussen  Robbenoord-. en Dijkgatbos, in het uiterst noordelijke puntje van Noord H


Agribusiness 18-12-2018