De rijdende Hoefsmid.

Datum: vrijdag 23 februari 2018

Deze foto’s dateren uit het begin van de jaren zestig toen mijn vader, Jan van de Bovenkamp, met zijn rijdende hoefstal oftewel de travalje langs de boeren in zowel de Wieringermeer alsook in West-Friesland trok om de paarden te beslaan die toen op de bedrijven werden gebruikt.

De hoefstal werd dan op een kar gezet en zo achter de bus meegenomen.Op zondag werd deze bus ook gebruikt voor familiebezoek. Er werden dan een paar losse stoelen in gezet en dan zaten mijn broer en ik zo’n beetje tussen het aambeeld en het smidsvuur ingeklemd en het was dan ook niet verwonderlijk dat we dan niet geheel schoon op de plek van bestemming aankwamen. Door de steeds verdergaande mechanisatie in de landbouw was er uiteindelijk te weinig werk voor de hoefsmid in de landbouw. Hij heeft daarna nog vele jaren gewerkt al hoefsmid op het entrainement van Martin Vergay in Polderwaard-Nieuwland waar in de hoogtijdagen wel meer dan 60 dravers op stal stonden.

Uiteindelijk begon het toch lichamelijk zware werk zijn tol te eisen, hij had vanaf zijn achttiende onder de paarden gestaan. Toch bekapte hij toch nog op hoge leeftijd zo nu en dan nog wel eens een paard, hij kon het niet laten.

Alfred van de Bovenkamp Wieringerwerf

Nog meer Agribusiness nieuws

BloemrijkSchagen

De 4e editie van de “tulpenpluktuin” BloemrijkSchagen komt eraan! In het weekend van 26 en 27 j


Agribusiness 11-01-2019

Geslaagde Open Dag Gebroeders van Oers

Zaterdag 15 december 2018 was het zover. De deuren van Teelt- en Kwekerijbedrijf Gebr. Van Oers gingen wijd open voor alle belangstellen


Agribusiness 04-01-2019

Wering is de beste bestrijding!

Wilco van Nieuwenhuijzen: “Als plaagdierenbeheerser beheers ik o.a. ratten- en muizenpopulaties, bestrijden lu


Agribusiness 18-12-2018

Boer en Bedrijf – Zorgboerderij Dijkgatshoeve

Ingesloten tussen  Robbenoord-. en Dijkgatbos, in het uiterst noordelijke puntje van Noord H


Agribusiness 18-12-2018