Altijd op de hoogte van het nieuws uit de regio

Strijd der giganten op het ACON-circuit

0

Regio - Zondag 13 augustus is het weer zover. Op het ACON-circuit aan de Breelandsweg ontbrandt dan de strijd van de ‘giganten’. Het open nationaal kampioenschapstreffen in de zware stockcarklasse is weerkerend de happening van het jaar.

Secretaris van de autocrossclub Hans Kruijer verwacht minimaal tachtig Formule 1-voertuigen aan de start. ,,Er zijn nu al bijna zestig inschrijvingen binnen’’, meldt hij een week voor de wedstrijd. ,,Ja , we doen er alles aan om er een spectaculaire dag van te maken. De deelnemende stockcarcoureurs krijgen 100 Euro startpremie en het prijzengeld is verhoogd.

Ook qua toeschouwersaantal heeft de scriba hoge verwachtingen: ,,Vorig jaar ging het al richting 6000 aanwezigen.’’ Natuurlijk wordt er ook weer gekoerst in de andere drie ACON-disciplines. ,,Maar de nadruk ligt toch echt op de zware jongens”, aldus Kruijer. ,,Daarom zijn die dag geen extra gastklassen aanwezig. Wel krijgt het publiek een imposante voorstellingsronde van de grote joekels voorgeschoteld.’’

Kanshebber zijn er te over. Koen Maris uit Roderwolde is de titelverdediger 2016. Hij staat nu op de tweede plaats in het voorlopig ACON-klassement 2017, tussen de Friese crossers Jan Roelof Wijbenga en Marten Bijlsma. Winkeler Peter Ruig bevindt zich op plek vier. In de eindrangschikking voor deelname het WK-stockcars in Ipswich op 16 september - opgemaakt na vier races zowel in Sint Maarten als bij Speedway Emmen - is Lutjebroeker Jan Kuin nummer drie van het geplaatste trio land/sintelcoureurs uit Nederland.

Zijn positie, nipt achter routiniers Wijbenga en Bijlsma, is een ongelooflijke prestatie van de Streeker stockcardebutant. ,,Vergeet herintreder Rob Ruig uit Heiloo niet, hij presteerde prima in de juli-race. Maar denk ook aan de jeugd van de WinkelseTesselaar-familie,’’ voegt de ACON-secretaris nog aan kanshebbers toe.

Wie getuige wil zijn van al het geweld: De eerste manche start om 11.30 uur. De entreeprijs voor volwassenen bedraagt tijdens de NK-wedstrijd 10 Euro en 2 Euro voor de jeugd tot 12 jaar. Parkeren en programma/deelnemersboekje zijn gratis.

Archieffoto van Klamer Alferink

Wat is Afrit71 Schagen Vandaag Den Helder Vandaag Hollands Kroon Vandaag