Altijd op de hoogte van het nieuws uit de regio

Wijntje drinken bij de kapper, waarom niet?

0
2 oktober

Wijntje drinken in de leeszaal? De huidige drank- en horecawet maakt dit niet mogelijk en toch zie je op steeds meer plaatsen dat er wijn geschonken wordt in een leeszaal of bij de kapper. Waarom niet? Maar het is verboden en dus mag het niet. En nu is er een burgemeester van SGP-huize die hiervoor nadrukkelijk pleit. Pieter Verhoeve uit Oudewater is lid van de VNG-commissie Bestuur en Veiligheid en roept al een paar maanden dat de huidige wet niet meer van deze tijd is. Bekend is dat gereformeerden van jenever houden, maar deze orthodoxe burgemeester smaakt een wijntje ook wel en vindt het logisch dat je niet per se in de kroeg hoeft te zitten om het glas te heffen.

Gemeenten kunnen de wet amper naleven en je ziet overal een soort verkapt gedoogbeleid ontstaan. Wilt u voorbeelden? Oudewater gaat rechtop zitten. ‘Een restaurant mag een schilderij dat daar aan de muur hangt, niet verkopen aan een klant die het toevallig erg mooi vindt. Een slijterij mag niet tegen betaling wijn laten proeven. Proeverijen organiseren – mag niet. Maar het gebeurt hier en daar wel. Winkels mogen geen alcohol verkopen, met uitzondering van supermarkten. Een chocolaterie mag geen rum in haar bonbons doen. De. Begrijpen we elkaar? Die wet moet van tafel.

Maar hoe zit het met de volksgezondheid? Moet de burgemeester hier niet prat op gaan? Elke druppel alcohol is een druppel teveel, toch? STAP, het Nederlands instituut voor alcoholbeleid, is kritisch. Als winkels drank mogen verkopen, zou het hek van de dam zijn. Dat verwacht de burgemeester niet. Zo zijn bouwmarkten, supermarkten en winkels waar veel kinderen komen, uitgesloten. We doen dit niet lichtzinnig. Maar Stap is niet voor een kleintje vervaard. Komt met voorbeelden als spijkerbroekenwinkels die bier tappen, kappers die drank serveren, een modezaak die klanten lokt met een wijnaanbod. Stap vindt dat alcohol zo nog meer een ‘gewoon’ verschijnsel wordt en het gebruik ervan aanmoedigt. Oudewater laat zich niet wegblazen.

Rigide vasthouden aan de wet betekent ook dat een restaurant zijn zelfgemaakte olijfolie niet mag verkopen en een slijter geen etenswaren. Het onderscheid tussen hoofd- en nevenactiviteit blijft bestaan, de verschillende branches blijven intact. Maar het moet mogelijk zijn om daar af en toe, en in alle beperktheid, wat flexibeler mee om te gaan. Er komen een paar pilots in het land om te zien hoe het experiment uitpakt. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft de VNG gevraagd de pilot aan te passen, zodat ze binnen de kaders van de wet kan worden uitgevoerd. Maar hij gáát daar niet over. Alleen de burgemeesters.

Aan de pilot doen ongeveer dertig gemeenten mee. Daar zit Schagen helaas niet tussen. De pilot gaat dit voorjaar van start en duurt tot het eind van het jaar. Rond die tijd evalueert de Tweede Kamer de Drank- en horecawet. Wat denkt de lezer zelf? Komt het er van dat we een wijntje mogen drinken in de bieb of bij de kapper? Ik vermoed zo maar van wel. Proost.

Eugeen Hoekstra  

Wat is Afrit71 Schagen Vandaag Den Helder Vandaag Hollands Kroon Vandaag