Altijd op de hoogte van het nieuws uit de regio

Van Kampen: liever geen gekozen burgemeester

0
16 oktober

Het raadgevend referendum vervalt, de gekozen burgemeester komt eraan. De nieuwe coalitie heeft dit afgesproken. Moeten we blij zijn als het recht op een referendum om zeep is geholpen? De elite is het volk alweer zat en D66, de partij van bestuurlijke hervormingen, stemt ermee in. De grondlegger Hans van Mierlo moest zich in zijn  graf hebben omgedraaid toen bekend werd gemaakt dat zijn partij zijn geboorterecht heeft afgekocht met linzensoep. Zelfs het raadplegend referendum gaat eraan. Het referendum hoort dan wel niet tot de eerste kroonjuwelen van D66, later is de volksraadpleging wel aan de kroonjuwelen toegevoegd. Kort en goed: we worden door dit kabinet een eeuw teruggezet in de tijd. Het volk mag een keer in de vier jaar naar de stembus en verder moet ze zijn mond houden.

De gekozen burgemeester komt er in ieder geval wel, hoewel hiervoor wel de grondwet moet worden aangepast.  Het moet nog een keer door de Tweede Kamer en Eerste Kamer en dit keer met tweederde meerderheid. Als dat gebeurt dan is er nog geen gekozen burgemeester, maar ligt de weg wel vrij. Want er zijn nog veel vragen: hoe komt de gezagsverhouding er uit te zien tussen de gekozen burgemeester en de gekozen leden van de gemeenteraad? Wat worden de bevoegdheden van de gekozen burgemeester? Mag hij of zij bijvoorbeeld  haar eigen wethouders kiezen? En wat moet er gebeuren als de gemeenteraad het vertrouwen opzegt in de gekozen burgemeester? Wie gaat beslissen wat er dan moet gebeuren?

Onze burgemeester Marjan van Kampen werd gevraagd naar haar mening. Deze komt erop neer dat zij geen voorstander is van de gekozen burgemeester. Het systeem zoals het nu is, het minst slechte. En met haar is ruim tachtig procent van de zittende burgemeesters deze mening toegedaan. Logisch natuurlijk want het huidige systeem beschermt de burgemeester tegen politieke spelletjes, omdat zij als rijksambtenaar boven de partijen staat. Maar het huidige systeem is ook niet houdbaar.

De geheimhouding over wie heeft gesolliciteerd en wie zijn afgevallen blijkt keer op keer een wassen neus te zijn. De afgewezen burgemeester moest aan haar gemeente uitleggen waarom ze had gesolliciteerd. Ook wordt veelvuldig gelekt uit vertrouwenscommissies. Dat is strafbaar maar toch gebeurt het steeds. We weten hoe het gegaan is met de nieuwe burgemeesters in Den Bosch en Zaanstad. Jan Hamming van Zaanstad had ook zomaar burgervader van Den Bosch kunnen zijn. Hij trok zijn kandidatuur in voor Den Bosch en moet de Brabantse gemeente het nu doen met een tweede keus- burgemeester.  

Nederland is bijna het enige land in de wereld waar de burgemeester niet gekozen wordt. En uit landen waar dit al jaren gebeurt, zijn er geen berichten dat er een revolutie is uitgebroken. De gekozen burgemeester is slechts de eerste stap. Ook de Commissaris van de Koning en de minister-president moeten eraan geloven, vind ik. Maar voorlopig moeten we blij zijn met de gekozen burgemeester. Het is nu een baantjescarrousel om oud-ministers en oud-Tweede Kamerleden aan een baantje te helpen. Dit is zò van de vorige eeuw.

Eugeen Hoekstra

Wat is Afrit71 Schagen Vandaag Den Helder Vandaag Hollands Kroon Vandaag