Altijd op de hoogte van het nieuws uit de regio

In Hollands Kroon is de geest uit de fles

0
20 oktober

Leegloop in de top van Hollands Kroon. Na de gemeentesecretaris en de concerncontroller ziet de gemeente Hollands Kroon ook de burgemeester vertrekken. Zijn aankondiging volgt op het vertrek van gemeentesecretaris Arthur Cremers vorige week. Die zou, volgens een verklaring van de gemeente, ‘in goed overleg’ zijn opgestapt. Het hart van Cremers zou volgens die verklaring vooral liggen bij het innoveren en ontwikkelen.

Een dag erop nam concerncontroller Jolanda Verhoeks gedwongen afscheid. Burgemeester en wethouders hadden haar verzocht haar werk per direct neer te leggen. Verdere details over de reden van vertrek werden door de gemeente niet gegeven. Allemaal te lezen in Binnenlands bestuur. De vuile was ligt op straat en het kan alleen maar erger worden als de cijfers op tafel komen van de verbouwing van de gemeentehuizen in deze gemeente. 

Hollands Kroon is niet zomaar een gemeente maar een merk. Grootpraat uit de polder dat hier het nieuwe werken is uitgevonden, is de APV met 70% uitgedund, is de Wmo geprivatiseerd en leggen de bewoners eigenhandig een fietspad aan naar de school waarop hun kinderen zitten. De gemeente haalt regelmatig het landelijke nieuws. Want waar vind je een gemeente die niet wil weten wanneer haar ambtenaren op vakantie zijn en vooral waar? De gemeente gaat er dus vanuit dat medewerkers zelf in staat zijn om te bepalen hoeveel vrije tijd ze nodig hebben. “Ja, hallo, Gerritsen, ik hoor je slecht, waar zit je?”  “Op Aruba. Ik heb besloten dat ik veel vrije tijd nodig heb. Vandaar. Tot volgend jaar.” Heel Nederland valt van zijn stoel en dan is het geen wonder dat hele conferenties worden gewijd aan deze flauwekul.

De verbouwing van De Ontmoeting en het Kroondomein valt ruim een miljoen euro duurder uit dan begroot. De hallelujaverhalen bij de start klinken nu hol. Er doemen vragen op. Zit het college wel dicht genoeg op het dossier? Is er wel goed begroot? Heeft de ambtelijke top het college bewust aan de zijlijn gehouden? Is het college slachtoffer geworden van zijn eigen bedachte laissez-fair methode: wat niet weet, wat niet deert? Op het gemeentehuis worden momenteel zware pijpen gerookt. We zien een leegloop van topambtenaren en een college dat zwaar op de rem is gaan staan. En burgemeester Jaap Nawijn heeft plotsklaps besloten toch maar niet voor de verlenging te gaan.

Zijn enthousiasme is plotseling omgeslagen in weerzin. De sfeer moet te snijden zijn op het gemeentehuis. Het vertrek van de twee topambtenaren volgde na forse kritiek vanuit de gemeenteraad op de financiële situatie van de fusiegemeente. Onder andere de oplopende ICT-kosten vormden een steen des aanstoots. De oppositie diende een motie van treurnis in, maar die werd verworpen. Toch is de omslag niet meer ver weg.  

Eugeen Hoekstra

Wat is Afrit71 Schagen Vandaag Den Helder Vandaag Hollands Kroon Vandaag