Altijd op de hoogte van het nieuws uit de regio

Uniek kunstwerk in Den Helder trekt veel bekijks

0

Regio Den Helder - Van 18 december tot en met 8 januari was er op de gevel van het voormalige V&D pand in Den Helder een uniek kunstwerk te zien. Wat zat daar achter?

Een 46 meter brede lichtprojectie op de witte gevel. Ook de koepel werd meegenomen in het kunstwerk. Een kunstwerk voor en door de Helderse inwoner.

Voor de totstandkoming van het project is er door Citymarketing Den Helder een oproep gedaan aan een ieder om briefjes, berichten, flessenpost met betrekking tot het thema ‘vertrekken en weer terug komen in Den Helder’ in te leveren.

Hierop is er veel respons gekomen! Het thema spreekt aan, het past bij Den Helder als eb en vloed, als ademhalen. Den Helder is een havenstad van komen en gaan. Het is dan ook niet gek dat dit thema tot de verbeelding sprak van velen.

Op 18 december was het zover. De feestelijke opening van het kunstwerk “O, Vaarwel! Vergeet mij niet” met onder andere muziek van het Scheepsfolk en het prachtige gedicht “Geen kade te groot” van Stadsdichter Marja Lely.

Kunstenaars Femke Kempkes en Machteld Aardse legden, in een enthousiast betoog over de stad Den Helder, het kunstwerk toe. Na het luiden van de Scheepsbel namens en door de samenwerkingspartners van het project
(Gemeente Den Helder, Zeestad, Woningstichting Den Helder, VCOB, HOB en Citymarketing Den Helder) werd het kunstwerk voor de eerste keer tentoongesteld.

Prachtige kunstwerken verschenen draaiend in de koepel van het voormalige restaurant en op de gevel prijkten teksten van diverse Helderse inwoners en teksten gehaald uit historische werken. Trots keken diverse Helderse inwoners naar hun tekst op de immense gevel. Het zien van het kunstwerk bracht emoties en verbazing teweeg. De koepel werd ter plekke omgedoopt tot “De Carrousel” vanwege de prachtig draaiende kunstwerken in de ramen.

Anekdotes Femke en Machteld hebben zelf veel onderzoek gedaan in onze stad, hebben veel gelezen en mensen gesproken. Dit alles naast alle spontane inzendingen vanuit alle hoeken van de stad. De medewerking van mensen was overweldigend, aldus de kunstenaars.

Zo kregen ze van een medewerker van het Reddingmuseum een prachtige collectie ansichtkaarten met aandoenlijke verhalen toegestuurd. De medewerker nam de moeite alle teksten van de achterkanten over te typen omdat ze soms wat lastig leesbaar waren wegens de handschriften. Mensen doken in het familiearchief. Van een jonge inwoner van Den Helder ontvingen ze een dankbaar bericht: “Dit heeft Den Helder nodig!”.

Zeer bijzonder was het contact wat ze via de mail hadden met een luitenant op het marineschip De Ruyter die op dat moment op de Egeïsche zee voer! Hij had gehoord van het project en vond het zo mooi dat hij direct een aantal berichten doorstuurde vanaf het schip, die mensen naar huis hadden gestuurd.

Deze berichten zijn gebruikt voor de projectie. Zo stonden de berichten van de bemanning al in Den Helder groot in beeld nog voordat ze terug waren in de haven.

Dit artikel komt uit het DHKDZ-magazine, uitgegeven door Zeeman Reclamegroep

 

Wat is Afrit71 Schagen Vandaag Den Helder Vandaag Hollands Kroon Vandaag